Translate

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΔΗΜΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Σε ανάμνηση του θαύματος διάσωσης της Κέρκυρας από την πολιορκία των Τούρκων στις 11 Αυγούστου του 1716 τελέστηκε μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος το πρωί της Δευτέρας  11 Αυγούστου 2014, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου  κ. Ιγνατίου, Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου,   του Επισκόπου Παμπρούσκ της Λευκορωσίας κ. Σεραφείμ και του Βικαρίου Οδησσού Επισκόπου   κ.  Παντελεήμονος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στην λιτανεία συμμετείχαν και οι αρχές του τόπου, με επικεφαλής την Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου, όπως και πλήθος πιστών.
Κατά την λιτανεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τέλεσε δέηση στον τόπο της πολιορκίας, στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου, ενώ σε προσφώνησή του προς τους πολυπληθείς προσκυνητές ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι σε μια εποχή όπου η θεσμική θέση της Εκκλησίας στην κοινωνία αμφισβητείται, όπως επίσης και η πίστη και η παράδοση του Ελληνισμού που θέλει Εκκλησία και Κοινωνία να πορεύονται με ενότητα και με σεβασμό στα όσα ο λαός μας έχει εντάξει στην καθημερινότητά του με πολλές θυσίες, το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα  γεννά μία μεγάλη ευθύνη σε όσους δεν θέλουν η κοινωνία μας να παραδοθεί στην πνευματική φτώχεια:  να διδάξουμε στα παιδιά μας την πίστη των Αγίων μας στο ζωντανό Θεό, όπως επίσης και να κρατήσουμε στη ζωή μας τις αξίες εκείνες που προστάτευσαν αληθινά το λαό μας. Ο Άγιος Σπυρίδωνας λιτανεύεται όχι απλώς για να διατηρηθεί μία παράδοση, αλλά για να γίνει υπενθύμιση του τρόπου ζωής που μας έδωσε την αληθινή ελευθερία. Ευχαρίστησε, τέλος, όλους τους Μητροπολίτες για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη της Κέρκυρας, αλλά κυρίως τον λαό του Θεού που κατέκλυσε, παρά τη ζέστη, την μεγάλη διαδρομή της λιτανείας, δίνοντας με τον τρόπο του την απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η Εκκλησία μπορεί να βγει από τη ζωή του τόπου μας.    
Το πρωί της 11ης Αυγούστου, στην Θεία Λειτουργία ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο οποίος τόνισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων μας δείχνει την οδό της προσωπικής αγιότητας. Ότι έχουμε ανάγκη να γινόμαστε συλλειτουργοί του Αγίου με την μετοχή μας στη ζωή της πίστης και ότι δεν πρέπει να μένουμε με την εντύπωση ότι οι Άγιοι υπήρξαν μόνο στο παρελθόν. Η αγιότητα είναι δώρο του Θεού και στην εποχή μας και σε κάθε εποχή και είναι μία πρόσκληση προς τον καθέναν μας, με τις πρεσβείες των Αγίων όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας, να αγωνιστούμε για να την βιώσουμε. Αυτό είναι και το νόημα της μετοχής όλων στην πανήγυρη του θαύματος του Αγίου: να ξεκινήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής, πιο πνευματικό, πιο αγαπητικό, με τον Θεό στην καθημερινότητά μας.   
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται. 

















































Δεν υπάρχουν σχόλια: